De ce se câștigă mai mult la stat decât la privat: explicația oficială care s-ar putea să te supere
În încercarea de a justifica explozia salariilor bugetarilor, în contextul în care angajații din administrația statului au oricum lefuri semnificativ mai mari decât la privat, ministrul Muncii a venit cu mai multe explicații care vor supără o partea importantă din populație.
Aproape orice angajat la stat poate confirma că salariile bugetarilor sunt mai mari decât cele din mediul privat. Cu toate acestea, ministrul Muncii are câteva explicații pentru discrepanța ofensatoare. În primul rând, insistă pe faptul că e nevoie de calificări ”mai înalte” în sectorul bugetar. În al doilea rând, atrage atenția asupra faptului că ”la patron” nu se declară toate veniturile sau valoarea lor reală.
De ce bugetarii au salarii mai mari
‘Trebuie o discuție onestă. Sunt două chestiuni, muncitori necalificați la stat sunt foarte puțini. Calificările sunt înalte, altele sunt salariile. Apoi, dacă vorbim și de o raportare mincinoasă – în România încă sunt angajați care se complac în situații cu plata cu 2 lei pe hârtie și cu 5 lei în mână. O să vedem că dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta ar fi diferența”, a declarat ministrul Muncii, într-o intervenție la Digi 24.
Deși s-ar putea să fie un grăunte de adevăr în ceea ce spune oficialul, realitatea este semnificativ mai complexă decât atât. Nu ajută nici faptul că o analiză a Consiliului Fiscal a arătat că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu 30% mai mari în 2021 decât în mediul privat, pe aceleași posturi. Mai mult decât atât, există analize la nivel european care confirmă că țara noastră este primul loc în Uniunea Europeană în topul țărilor care plătesc cei mai mulți bani de la buget pe salarizarea din sistemul public, iar această poziție ”privilegiată” se menține din 2018 și până în prezent.
Ca referință, salariul mediu brut crește într-un ritm alert, în fiecare an. În 2021, de exemplu, conform datelor agregate de Consiliul Fiscal, gravita în jurul cifrei de 7000 de lei, cu mai mult de 1500 de lei peste valorile practicate în mediul privat. La momentul de față, aproximativ 1,2 milioane de persoane sunt angajate la stat în România, în creștere accelerată de la un an la altul.